Povratak

Čančara ima poteškoća s otvaranjem očiju | Rast i procjena dobi čančare

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Dobio sam tri kornjače čančare na dar od prijatelja. Dvije su još male, a druga je malo veća. Čim sam vidio kornjače odmah sam i vidio da jedna mala ima dosta puno ogrebotina (nisu rane i ne vidi se koža ), a veća dvije manje. Ne znam im dob, ali sam izmjerio duljine od glave i repa i strana. Duljine malih su: od glave do repa 6 cm, a sa strana 4c m. Duljine veće su: od glave do repa 8 cm, a sa strana 6 cm. Nadam se da vam ovo može pomoći u odgovaranju mog pitanja. Imam još jedan problem. Kada kornjače odu spavati u njihovu kućicu, sljedeći dan jedno oko se otvori a drugo ne, pa ja moram pomagati da ga otvore.
Ako znate razlog i rješenje mog dugog pitanja, odgovorite mi.
Unaprijed hvala. Bruno

O: Obična čančara (Testudo hermanni) je kornjača koja živi na području europskog dijela Sredozemlja (obalna područja Hrvatske, Crne Gore i Albanije, jugoistok Španjolske, južna Francuska i Korzika, središnja i južna Italija, Sicilija, Sardinija, dijelovi Bosne i Hercegovine, Bugarske i Rumunjske).

U Republici Hrvatskoj je čančara zakonom strogo zaštićena vrsta životinje. Prema Zakonu o zaštiti prirode zabranjeno je običnu čančaru uznemiravati i izdvajati iz njenih prirodnih obitavališta, a kupovati ju se smije samo iz registriranih uzgajališta.

Staništa su joj suha područja, obrasla grmljem i travnate kamenjarske ravnice. Odrasli životinje dostižu dužinu oklopa 12-20 cm, a ženke mogu narasti čak i do 25 cm duljine. Kad se izlegne, mladunčad  je veličine od 30 do 40 mm i težine 6-8 grama. Rastu polako, a veličinu odrasle kornjače postižu za 5-7 godina. Točnu starost kornjače je teško odrediti na temelju veličine zbog toga što njena veličina ovisi i o uvjetima držanja i prehrane.

Bolesti očiju kod kornjača manifestiraju se otečenim kapcima, žmirkanjem ili čak potpunom nemogućnošću otvaranja očiju, gnojnim iscjedkom i svrbežom. Najčešće su posljedica infekcija (bakterijske, gljivične i virusne), a mogu biti uzrokovane i manjkom A vitamina u prehrani, mehaničkim oštećenjima te kao posljedica nekih organskih oboljenja (upala pluća, stomatitis) i dehidracije. Nemojte na silu otvarati oči kornjače. Također ih nemojte ispirati kamilicom jer ona omekšava rožnicu, a osim toga predstavlja idealan medij za razvoj mikroorganizama. Za ispiranje oka možete koristiti fiziološku otopinu.

Savjetujem Vam da što prije zatražite pomoć veterinara koji će pregledati kornjače da bi se postavila dijagnoza i što prije započelo s terapijom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr